LESEN PERISIAN

Lesen perisian ialah perjanjian bertulis antara pemilik dan pengguna perisian. Lesen perisian terbahagi kepada dua kategori, iaitu lesen hak milik dan lesen sumber terbuka. Berikut ialah keterangan mengenai perbezaan antara kedua-dua jenis lesen ini:

  • Lesen hak milik—dengan lesen ini, pemilik perisian membenarkan pengguna menggunakan satu salinan perisian tersebut atau lebih, akan tetapi tidak memindah milik perisian tersebut kepada pengguna. Oleh itu, si pengguna hendaklah bersetuju dengan lesen tersebut dan mematuhi syarat-syarat yang dinyatakan untuk menggunakan perisian itu.Contoh perisian dengan lesen hak milik ialah perisian-perisian yang dikeluarkan oleh Microsoft (Microsoft Windows dan lain-lain) dan kebanyakan syarikat dagangan.
  • Lesen sumber terbuka—lesen ini merupakan ‘songsang’ bagi lesen hak milik. Dengan lesen ini, pemilik perisian bukan sahaja membenarkan orang lain menggunakan perisian itu, malah menyerahkan hak si pengguna untuk ‘memiliki’ perisian itu. Perbuatan ini samalah seperti memindah milik barang-barang harian.

JENIS-JENIS

  • single user licence

Lesen jenis ini boleh digunakan untuk satu komputer sahaja

  • UNLIMITED SIDE LICENCE

Lesen jenis ini membenarkan perisian dipasang disemua komputer dengan syarat kesemuanya berada disatu kawasan yang sama,contohnya disyarikat atau sekolah.

  • NETWORK LICENCE

Lesen jenis ini membenarkan perisian dipasang pada komputer pentegon (server) yang membolehkn komputer (client)yang bersambung dengan server tersebut juga mengunakan perisian yang boleh sama  kadang kala tertakhluk kepada beberapa buah komputer sahaja ataupun berbilang komputer (unlimited).

CETAK ROMPAK

  • Cetak rompak (atau pencabulan hakcipta) bermaksud penggunaan bahan yang dilindungi undang-undang hakcipta tanpa izin, maka mencabuli salah satu hak eksklusif pemilik hakcipta asli, seperti hak untuk mengeluarkan semula atau menjalankan karya yang dihakcipta, atau menghasilkan karya hasilan yang berasaskan karya yang dihakcipta itu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s